• De verkopen in de detailhandel krimpen dit jaar naar verwachting met gemiddeld een half procent, volgens sectoreconoom Katinka Jongkind van ING.
  • In 2023 was al sprake van een omzetdaling van 3 procent. Dor het nieuwe tabaksverbod voor supermarkten zakken de omzetten dit jaar nog iets verder.
  • Jongkind verwacht dat de verkoopdaling en de stijgingen van huur-, energie- en personeelskosten leiden tot meer faillissementen in de sector.
  • Lees ook: Stijging faillissementen zet door – 60% meer bedrijven failliet in januari dan jaar eerder

De “malaise in de winkelstraat” is nog niet voorbij, ondanks dat de kooplust onder consumenten toeneemt. Dat stelt sectoreconoom Katinka Jongkind van ING. Naar verwachting krimpen de verkopen van winkels in Nederland dit jaar waarschijnlijk nog licht, met name door een verkoopdaling bij supermarkten.

Vorig jaar ging de omzet in de detailhandel al met 3 procent omlaag. Dit jaar zakt de omzet waarschijnlijk nog eens 0,5 procent, stelt de econoom van de bank in een nieuw rapport. Daarbij daalt de omzet in het foodsegment, waartoe ook de supermarkten behoren, waarschijnlijk met 2 procent.

Supermarkten verliezen €1,5 miljard aan omzet door tabaksverbod

Die daling is het gevolg van het tabaksverbod dat op 1 juli van kracht wordt. Daarentegen zullen de verkoopvolumes in het non-foodsegment en in e-commerce dit jaar naar verwachting licht stijgen.

Omzet in de detailhandel in Nederland

Bron: ING
Bron: ING

"Als gevolg van het tabaksverbod dat op 1 juli ingaat, zullen supermarkten in 2024 meer dan 1,5 miljard euro aan omzet verliezen, waardoor de jaarlijkse groei voor het eerst in 20 jaar zal omslaan in een krimp", schrijft Jongkind.

De verwachting is dat de tabaksverkoop zal verschuiven naar benzinestations, tabakswinkels en buurtwinkels, die hierdoor extra omzet zullen gaan boeken. Daarnaast zal er ook meer over de grens geshopt gaan worden.

Personeelstekort en stijgende kosten uitdaging voor retailers

Meer dan vier op de tien detailhandelaren kampen op dit moment met personeelstekorten. Een van de belangrijkste redenen voor de personeelstekorten is dat de detailhandel qua arbeidsvoorwaarden moeilijk kan concurreren met sectoren als de zorg en de horeca. Dit probleem zet een rem op de groei, omdat veel winkels kortere openingstijden hanteren of filialen (tijdelijk) sluiten.

Daarnaast wordt het ook steeds lastiger voor winkels om met de prijzen te stunten. Vorig jaar konden er nog wel prijsverlagingen worden doorgevoerd door de lagere grondstof- en transportkosten. Maar nu diverse kosten aan het stijgen zijn, waaronder personeelskosten, worden er dit jaar geen grootschalige prijsverlagingen van voedingsmiddelen en non-food verwacht.

De econoom verwacht ook dat het aantal faillissementen in de winkelstraat in 2024 verder zal gaan toenemen. Het afgelopen jaar zagen we grote ketens zoals BCC, Perry Sport, Handyman en Big Bazar al de deuren sluiten, waarmee het aantal faillissementen bijna terug kwam op het niveau van voor de pandemie.

Aantal faillissementen in de Nederlandse detailhandel

Bron: ING
Bron: ING

"Detailhandelaren moeten naasten de hoge kosten die ze al betalen voor elektriciteit, huur en personeel, ook belastingschulden terugbetalen die ze tijdens de pandemie hebben opgebouwd. Hierdoor komt de levensvatbaarheid van een toenemend aantal winkels verder onder druk te staan. Het is waarschijnlijk dat het aantal faillissementen in de detailhandel, vooral in de non-foodsector, dit jaar hoger zal zijn dan in 2023", voorspelt Jongkind.

LEES MEER: Zwaar weer in de winkelstraat - hogere kosten en lagere bestedingen drukken winstmarge detailhandel